Monday, March 13, 2017

Ostrvo La Digue - san ili java?

Jedno od najromantičnijih mesta na planeti, najlepše plaže na svetu..sve ove superlative možete čuti kada čitate o jednom malom ostrvu nedaleko glavnog ostrva Sejšela Mahe - ostrvo La Digue. Pošto sam mnogo toga čitala o ovom ostrvu, kada smo već tamo rešile smo sa drugaricom da uzmemo trajekt iz Viktorije i krenemo da pogledamo ostrvo da proverimo da li je stvarno tako kao što svi pišu. :)  Kao prvo moram da Vam napomenem da najbolja opcija je kupiti karte za trajekt kroz internet jer ako ih kupite na blagajni kao mi - platićete više. Imate dve mogućnosti - neki trajekti idu iz Viktorije direktno za ostrvo La Digue ili kroz ostrvo Praslin. Sve zavisi koje vreme izaberete. Pošto smo takvo vreme izabrali da moramo kroz Praslin, išle smo. Put iz Viktorije do La Digue traje oko sat vremena. Trajekti su vrlo komforni, postoje dva tipa karata - za palubu i za terasu - naravno ova druga je skuplja što smo primetili tek kad smo išli na trajekt da nam je tetkica prodala ovu skuplju, ali šta je tu je (slika ispod), naravno maksimalno smo uživale u pogledu na terasi.




Još u daljini se nazirala lepota ovog malog ostrva. Na ovom ostrvu naći ćete vrlo malo automobila, svakome je prevozno sredstvo bicikl. Naravno napravili su i veliki biznis domaći od toga jer rent a bike je jako popularan. Nas dve smo uglavnom išle peške jer nismo imale sa sobom velike kofere ili slično, jer smo rešile da ostanemo tamo samo dva dana. Ovo ostrvo je najmanje od tri naseljena koja spadaju pod Sejšele. To govori i zašto je tu samo 2000 stanovinika, ne postoji aerodrom (na ostrvu Praslin postoji jedan manji) naravno u sezoni turista je jako mnogo, ali opet ovde najbolje možete da osetite ono pravo lokalno.




Nestvarno prelepa voda, priroda.. stvarno nešto posebno. U tolikoj euforiji što smo tamo, rešile smo da potražimo famozne plantaže vanile i kokosa (bar sam tako pročitala na netu). Bio je jako vreo dan, ali nas dve smo maksimalno uživale u obilasku ovog malog ostrva i naravno u potrazi za tom plantažom. Na svu sreću turisti koje smo zaustavili da bi pitali za smer su dolazili odatle, tako da nije bio veliki problem naći to mesto.
Ulaz se naravno plaća ali par eura što je prihvatljivo. Odmah na ulasku Vam padnu u oči tolike palme i putić koji vodi kroz njih. Takođe i sama arhitektura tih kuća mene je fascinirala.






Kroz plantaže je dozvoljeno prolaziti i biciklom jer ona izlazi na najpoznatiju plažu na celim Sejšelima ali i u svetu Anse Source D'Argent. Tako da - bilo da idete samo da pogledate plantaže i kornjače ili želite samo da idete da uživate na plaži morate svaki put platiti ulaz u plantaže. Postoji realno i druga mogućnost dolaska do plaže (kako sam saznala od lokalaca) ali taj put vodi sa drugog kraja ostrva što je dosta komplikovanije i turisti naravno koriste ovu prvu rutu i kao što sam videla, jako dobar profit se donosi ovoj plantaži.
Posle par minuta hoda se može naići na plantaže vanile, veoma lepo su putokazi tako da može se sve naći. Kod vanile radnik objašnjava kako suše vanilu i šta sve prave od vanile - sapune, ulje i sl. i prodaju u maloj kućici nedaleko.







Hladovina ovih plantaži veoma dobro je došla u sred te popodnevne žege. Naravno i miris vanile dao je posebnu čar ovom mestu.. Zahvaljujući putokazima smo konačno kroz putiće i veliko kamenje tipično za Sejšele naišli na poznatu plažu. Već nekoliko godina je ova plaža proglašavana među najlepšim plažama na svetu zato je bio i poseban doživljaj biti upravo tu..
Odmah što mi je je upalo u oči je slika koju sam videla na mnogim kalendarima a ja sam stojala ispred nje...tamo..u tom momentu..i osećaj je bio divan! (slika ispod).






Neke plaže su potpuno bez ljudi...fantastično! Pravi raj na zemlji.. Potpuni mir, tišina, samo šum Indijskog okeana.. Možete imati beskonačne šetnje ovim nestvarno belim plažama. Takođe možete isprobati i neki od vodenih sportova..uživati..ili samo ležati na plaži (s vremena na vreme Vam pored glave samo protrči uplašena kraba - mada sam se ja više plašila nje tako da su ljudi pored nas povremeno mogli da vide moj ples tj trčanje s peškira kad bih ugledala ovu životinjicu :) i diviti se svemu oko sebe i biti potpuno van sebe od sreće jer si tu...sad u ovom trenutku..u ovom raju na zemlji i više ovu sliku ne gledaš samo na kalendaru već uživaš uživo..




Usput nam je sinulo na um - hmm... gde ćemo ustvari prenoćiti ovde na ovom ostrvu tu jednu noć? :)  Ali to je neka druga i vrlo zanimljiva priča sa ostrva La Digue..




No comments:

Post a Comment