Saturday, February 25, 2017

Ayutthaya - duh nekih prošlih vremena i Tajlandske kulture..

Novi dan i spremne za novu avanturu ušle smo u veliku halu železničke stanice Bangkoka i krenule u kupovinu vozne karte u grad Ayutthaya, oko 3h putovanja od Bangkoka severno. Pošto smo htele da putujemo što autentičnije rešile smo da kupimo karte za 3 razred. Tajland je jako jeftina država i to te uvek iznenadi, kao i nas svaki put kao da je to nešto novo. Karta je koštala neverovatnih 20 Bahti što znači oko 0.50! Znači na Tajlandu jako preporučujem da koristite železnicu jer tako možete obići ceo Tajland. I tako sele smo u voz i krenule..od vozova ne može se puno očekivati ali naravno veoma je autentično i ljudi su neverovatno srdačni.


U 3.razredu ima deo koji je odeljen i samo je za monahe. ( Slika ispod).


Vrelina vazduha kroz otvorene prozore se jako osećala.. ali takođe i pogled u daljinu je prikazivao taj pravi autentični Tajland. 
Na slici ispod nisam baš shvatila kako dođu ispod pruge jer tamo nije bio nikakav mostić ili sl. ali dobro svako ima svoj sistem sušenja :D 


Posle skoro 3h putovanja konačno smo stigle na odredište. Ayutthaya ili punim imenom Phra Nakhon Si Ayutthaya je glavni grad Tajlandske provincije Ayutthaya. 1767g. Burmanska vojska je uništila ovaj grad a 1991g, upisan je na Unesco-vu listu.


Prelep mali gradić, ima manje turista što mi se posebno svidelo. Na sreću postoji internet tako da bez problema smo našle hotel, gde su nam ponudili jako bogat doručak po principu švedskog stola. Kada smo završile sa jelom i krenule da odlazimo, dotrčala je jedna starija žena do nas i odmah nam ponudila još jela - jer izgledamo mršavo pa treba više da jedemo ( njen komentar :D ). Još jednom su Tajlanđani dokazali zašto prednjače u gostoprimstvu. :)  U hotelu smo iznajmili bicikli i krenuli u upoznavanje ovog prelepog gradića. Planirale smo i obilazak sirotišta slonova ali nažalost nismo vremenski stigle. Putem smo srele i decu pored škole gde su mi bile fascinantne njihove uniforme (slika ispod).


Toliko mnogo hramova na svakom koraku.. neki kao ovaj na slici mogu se slobodno obići jer se ne plaća ulaz. Na svakom koraku možete osetiti Tajlandsku kulturu.


Nas dve smo odlučile da posetimo jedan od najvećih i najpoznatijih hramova Chai Watthanaram. Prelep kompleks hramova koji se proteže duž reke i odražava davnu prošlost Budista. Takođe i ovde su na ulazu razna upozorenja o kodeksu oblačenja pri ulasku u hram. 
Neka Vam slike dočaraju taj prelep kompleks.







Pošto je počela kiša, iako je bio prelep dan odlučile smo da se provozamo kroz Ayutthay-u i krenemo u hotel da odmorimo. Onima koje zanima mir, mesto koje nije prepuno turista - od srca bih preporučila ovaj predivan gradić koji prosto diše Budizmom i njihovom kulturom.. Pune utisaka i slika jos dugo u noć smo pričale i gledale kako sunce zapada iza hramova u daljini...

No comments:

Post a Comment